onsdag den 30. maj 2012

Timian i køkkenhaven

Timian er en af de mere hårdføre krydderurter som du kan plante i køkkenhaven eller i krukke.
Planten er flerårig , hvilket betyder den kommer år efter år under de rette betingelser.
I vores have er den kommet igen og igen, og vi nyder duften hver sommer.


Hvordan ser den ud?
Timinan har bittesmå grønne blade og smukke lilla blomster. Den har en meget krydret duft og der findes mange forskellige arter.


Hvordan planter man den?
Når vi er i maj måned kan den plantes direkte på friland, hvis du fx. køber den færdige plante og bare vil udplante i egen have. Timianfrø kan her i maj også sås på friland.


Hvad bruger man timian til?
Timian kan bruges i mange gryde og ovnretter. Den anvendes især til gule ærter, løgsuppe og flere slags kød. Når man griller om sommeren er timian også alletiders til at ligge direkte på kullet så breder der sig en liflig duft i samspil med de stykker kød eller grøntsager der ligger på grillen.
timian i egen have
Man kan også bruge timian som marinade til diverse kødstykker.
Når timian opvarmes bliver smagen kraftigere modsat mange andre krydderurter der får en svagere smag.
Timian går ligeledes godt til dampede gulerødder med smør, eller i en marinade til de dampede gulerødder.








Thyme 
in English



Thyme is one of the more hardy herbs that you can plant the kitchen garden or pot.
The plant is perennial, meaning it comes year after year under the right conditions.
In our garden we enjoy the scent every summer.

How does it look?
Thyme has tiny green leaves and beautiful purple flowers. It has a very spicy fragrance and there are many different species.

How do we grow it?In May, you can grow it directly in the open, if you for instance. buy the plant and just want to replant in your garden. You can grow the seeds outdoors here in May.

How do you use thyme in the kictchen? Thyme can be used in a wide pan and oven meals. It is mainly used for yellow peas, onion soup and several kinds of meat. When you barbecue, thyme is also fantastic to lie directly on the charcoal to spread a delicious scent in interaction with the pieces of meat or vegetables that are being barbecued.
You can also use thyme in a marinade for various cuts of meat.
When you heat thyme the taste becomes stronger unlike many other herbs that have a weaker taste.
Thyme can also be use together with steamed carrots.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Populære indlæg