At kunne bruge sanserne i forbindelse med madlavning er vigtigt for at få en god oplevelse.
Vi har 5 smagssanser.
Lugtesansen
Næsen kan opfange mange forskellige lugte ligefra det behagelige til det ubehagelige.
Det er f.x, vigtigt at kunne lugte sig frem til om en madvare kan spises eller er for gammel.
Lugten af gammelt kød eller rådden frugt er ubehagelig , hvorimod duften af jordbær eller kage kan være en skøn duft. Igen er det subjektivt.
Synssansen
At maden ser appetitlig og lækker ud kan have betydning for hvor meget vi spiser.
Ved at gøre brug af forskellige farver i råvarerne kan man lege med helhedsindtrykket.
Brug gerne op til 3 forskellige farver i maden.
Høresansen
Mange madvarer knaser dejligt. Det kan f.x. være croutoner, bacon eller flæskesvær.
Lyden af maden kan være med til at bestemme selve konsistensen.
Smagssansen
Smagssansen kan fornemme det bitre, sure, salte, sødlige.
De fleste smage registreres på forreste del af tungen, hvorimod den bitre smag registreres længere inden på tungen i siderne.
Det bitre kan fx. være grape, det sure citron eller eddike, det salte kapers , det sødlige honning.
Følesansen.
Her føler du maden i munden, Du fornemmer teksturer og konsistens. Det er godt hvis hver ret eks. har elementer af det bløde og det sprøde.
Følesansen er også med til at registrere varme og kulde eks. på tungen. F.x. chili eller ingefær.
Her vil vi blogge om hverdagens og weekendens mad rettet mod børnefamilier. Der er fokus på sæsonens råvarer og mad med glæde og kærlighed.
Abonner på:
Opslag (Atom)
Populære indlæg
-
Dine børns favoritter Hvilken slags grøntsager kan de lide?. Vi kender vel vores børns favoritretter, hvad de kan lide og ikke lide. ...
-
Mogens Bisggard har skrevet et glimrende indlæg på www.madkultur.dk Her kommer han ind på udbuddet af friske økologiske grøntsager og frugt...
-
Græskartærte - som amerikanerne laver den. Velegnet til børn, spøgelser og voksne der bare skal have noget sødt Her kan du se en vide...
-
Jeg er vældig glad for madarrangementer der fokuserer på bønefamilier så her vil jeg gerne fortælle om et af dem. Claus Meyer har siden 20...
-
Jeg har lavet alletiders ærtedip tilpasset morgenbordet. Hvorfor dog ikke bruge flere grøntsager i morgenmaden, og ærter er tilpas søde til...
-
Dessert med grøntsager - Gulerodsslik . Denne opskrift er til alle jer slikmunde der ikke gider kunstige farvestoffer og tilsætningsstof...
-
Jeg har været heldig at få fat i Jamie Olivers nye kogebog mad på 30 minutter. Jeg bringer herfra en spinat og fetatærte. I bogen foresl...
-
Jeg elsker citronfromage, og var nysgerrig på om den kunne laves med nogle af sæsonens grøntsager. Så derfor lavede jeg denne version. De...
-
Kikærter er skøn grønt mad rig på masser af protein. Du skal bruge Kikærter Peberfrugt Olie/eddike Rosmarin. Kikærterne sættes i...
-
Min søn på 5 år elsker at hjælpe til når jeg lige fanger ham i det rette øjeblik eller får ham motiveret til at give en hånd med. Men hvor...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar