tirsdag den 13. marts 2012

ajvar - lækker smørepålæg

Forbered jer på en lækkerbidsken af sundt smørepålæg.

I mit lokale supermarked har jeg været heldig at finde den blandt delikatesserne.
Et stort glas med ajvar enten i mild eller stærk form.
Lavet af en blanding af peberfrugt og aubergine.

sådan ser den ajvar ud jeg har købt.

Du kan også lave den selv.
Jeg har fundet følgende opskrift
(fra www.anarka.dk)



Ajvar – grillet peberfrugt relish
2 små glas
4 store røde peberfrugter
1 smækker aubergine
4 fed hvidløg
1 stort løg
1 tsk salt
1 dl olivenolie
½ dl klar eddike
1 jalapeno chili

Giv auberginen et par prik med en gaffel – ellers eksploderer den når du bager den. Læg peberfrugter, løg og aubergine på en bageplade og bag dem i ovnen ved 225 grader. Vend dem regelmæssigt til de er helt mørke og begyndt at falde sammen – især peberfrugterne skal være godt grillede ellers er de svære at flå. Jeg vil tro det tog ca 45 min før mine var klar.
Tag dem ud og dæk dem evt til med en frysepose. Det skulle få dem til at dampe skindet løst inde i posen, men jeg synes ikke det er nødvendigt.
Flå peberfrugterne og auberginen. Fjern alle kerner fra peberfrugterne, de kan give en bitter smag. Pil løget. Skær alle grøntsagerne i store tern. Hak hvidløget fint og gør det samme med chilien. Hvis du ikke vil have stærk ajvar skal du fjerne de hvide hinder inden i, da det meste af “det stærke” sidder der på en jalapeno. Jeg vil ikke have stærk ajvar. Jeg er så glad for mine smagsløg.
Smid alle grøntsager inkl de to slags løg i en gryde. Hæld salt, peber, olie og eddike ovenpå og bring det hele i kog. Lad det simre ved jævn varme i to timer til det er tykt og boblende. Rør hyppigt rundt! Ellers brænder det på. Snup en stavblender og blend det hele til en dejlig tyk sauce. Kog et par minutter mere. Hæld på skoldede glas og dæk med en cm olivenolie – eller spis straks og opbevar resten i køleskabet et par dage. Smør det på brød eller put det på kartoffelmos. I risotto – i pitabrød. I wraps og i sandwiches. Brug din fantasi og glæd dig over at du kan fremtrylle den slags lækkerheder i dit eget køkken!



Hvad synes I om denne opskrift?

The next time you would like a healthy snack you should try ajvar.
Either buy it in the supermarket og make it yourself


Ajvar is a Croatian / Serbian roasted eggplant-sweet-pepper mixture, sometimes referred to as vegetarian caviar. It can be mashed or left chunky, depending on personal taste, and served as a relish, vegetable or spread on country-style white bread like pogacha as an appetizer. Its smoky flavor is a great match for grilled or roasted meats, especially lamb.
You can vary this recipe by adding chopped hot red chiles and onion, and substituting red wine or red wine vinegar for the lemon juice. Bulgarian kiopoolu is similar but it uses green peppers instead of red and tomatoes are added.
(www.easteuropeanfood.com)

Makes 6 servings of Ajvar

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 30 minutes

Total Time: 1 hour

Ingredients:

  • 2 large eggplants, about 3 pounds
  • 6 large red bell peppers
  • Salt and black pepper
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • Juice of 1 lemon
  • 1/2 cup good-quality olive oil
  • 1 tablespoon finely chopped parsley (optional)

Preparation:

  1. Heat oven to 475 degrees. Place washed eggplants and peppers on a baking sheet with a lip to catch any juices, and roast until their skins blister and turn black, about 30 minutes.

  2. Place roasted vegetables in a heatproof bowl. Cover with plastic wrap and let them steam for 10 minutes.

  3. Peel off and discard blackened skins, stems and seeds. In a large bowl, mash or chop vegetables, depending on how smooth or chunky you like your ajvar. Season to taste with salt and pepper. Add garlic and lemon juice, and drizzle in oil, stirring constantly.

  4. Transfer to a glass dish and sprinkle with chopped parsley for garnish, if desired. Store covered and refrigerated for up to 1 week.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Populære indlæg